donderdag 20 juni 2013

Lorejasse @ Screening + in Lanaken - zaterdag 15 juni 2013

Zaterdag 15 juni 2013 trokken zeven Lorejasse richting Lanaken om er deel te nemen aan een "screening plus", georganiseerd door STAM Education in samenwerking met de Vlaamse Gemeenschap. Tijdens een "screening plus" worden motorrijders 'gescreend' op hun rijvaardigheden en -technieken.
In Lanaken voegden we ons bij zes andere motorrijders uit de buurt aldaar. De in totaal dertien motorrijders die aldus deelnamen aan de "screening plus" bleken in meerdere opzichten een allegaartje van divers pluimage. Zo waren er ervaren motards met vele jaren en tientallen duizenden kilometers op de teller, naast veeleer beginnende motards en zelfs een enkele motorrijdster die uitkeek naar nuttige tips en goed advies in afwachting van haar rijexamen. Niet enkel de motards maar ook hun bikes bleken een amalgaam van wat het arsenaal aan moto's te bieden heeft: aardig wat choppers - waaronder een viertal Harley's - naast sportieve bikes of meer allround moto's.


Onze gids en leermeester van dienst was Jef die ruim twintig jaren ervaing als moto-instructeur heeft. Na een korte verwelkoming en duiding van het verloop van de dag schetste hij de proeven die ons werden voorgeschoteld. Niet zonder evenwel ons belangrijke tips en inzichten als leidraad mee te geven. Vervolgens werden we in een vooraf vastgelegde volgorde het parcours opgestuurd en mochten we ons kunnen tonen of het gebrek daaraan pijnlijk blootgeven ;-)


Na een eerste ronde verzamelde Jef alle motards rond zich om ons zijn algemene bevindingen en aandachtspunten duidelijk te maken. Hierna mochten we gewapend met zijn goede raad een tweede poging wagen. Niet toevallig bleek voor vrijwel iedere deelnemer de tweede poging merkelijk meer van een leien dakje te lopen dan de premiere even voordien. Die eerste proef tijdens de voormiddag behelst o.m. het fysiek leiden van de moto naar een denkbeeldige parkeerplaats, kort draaien en keren tussen kegeltjes en het beheersen van de tractiecontrole door tergend traag een afstand van 10 meter te overbruggen (in 12 sec) en een stop-and-go uit te voeren.


Tijdens de middag schoven we in het Cultuurcafe van het Cultureel Centrum van Lanaken aan voor een broodje en een heerlijk soepje. De inwendige mens aldus versterkt, waren we een en al oor voor de verdere richtlijnen van Jef, leuk gebracht en doorspekt met een luchtige anecdote of grappige noot. Gezien de weergoden op dat moment de sluizen opentrokken, koppelde Jef wijs het nuttige aan het aangename door de opgave voor namiddag aansluitend binnen uit de doeken te doen. Die tweede proef van namiddag behelste het remmen en het uitwijken voor een obstakel. Ook deze proef werd in twee rondes uitgevoerd, tussenin verrijkt met de evaluatie en nuttige richtlijnen van 'meester Jef'.Na de tweede proef trokken we terug naar binnen voor het luikje "theoretische vragen" en de uiteindelijke individuelke evaluatie. Iedere deelnemer kreeg twee vragen voorgeschoteld in verband met de wegcode en reglementering. Het ging er bij deze individuele vragenronde informeel en bijwijlen best ludiek aan toe. Uiteindelijk kreeg eenieder een korte evaluatie en enkele tips, suggesties of adviezen mee. dat ging van "over het algemeen goed bezig, doe zo verder maar let daar en daar goed op" tot "ik raad u aan toch eens een basiscursus te komen volgen".Wat dat laatste betreft toch even duidelijk meegeven dat een "screening plus" geen 'vorming' of 'les' of 'training' is. Je wordt 'gescreend' en krijgt weliswaar tips, aanbevelingen en richtlijnen mee maar het is niet de bedoeling je intensief te trainen en leren (beter) moto te rijden. Die dingen gebeuren tijdens de vele trainingen of vormingen die STAM organiseert. Uit persoonlijke ervaring kan ik deze stages en trainingen ten zeerste aanbevelen; je steekt er heelwat van op en beseft tegelijk dat je nog o zo veel te leren hebt ...Na de evaluatie was er een welverdiend applaus voor Jef die zich uitstekend en op bijzonder sympathieke wijze van zijn taak gekweten heeft. Het goede nieuws van deze "screening plus" is bovendien dat we na het slagen hiervoor nu recht hebben op een 'baanscreening'; ook weer geheel gratis want aangeboden door de Vlaamse Gemeenschap. Allicht zien we Jef en zijn collega's van STAM daar weer terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten