dinsdag 31 mei 2016

de epische ruta del cares

de cares route langsheen de gelijknamige rivier is één van de meest adembenemende trektochten in Europa. "the divine gorge", ook wel de route door de keel van de cares genoemd, is een pad uitgehouwen in de rotsen van de bergen doorheen een nomensland tussen caín (provincie león) en poncebos, in asturië.  
vanuit poncebos leidt een steile klim over twee kilometer naar de hogere regionen van het bergpad. na deze moeilijke en vermoeiende klim volgt een lange langzame afdaling over een trajest van tien kilometer. voorzichtigheid blijft immer geboden want langsheen het smalle pad is het honderden meters diep naar beneden tot de cares rivier, die door de eeuwen heen de kloof doorheen het gebergte heeft geslepen. na twaalf kilometer bereik je cain en ben je afgedaald tot op het niveau van de rio cares.
ik ga in cain aangekomen om een grote fles water en kom een kwartiertje op adem vooraleer ik weer helemaal terugkeer; van cain tot poncebos dit keer, opnieuw twaalf kilometer adembenemende natuurpracht.
op weg naar het beginpunt van de ruta del cares in poncebos maken we een ochtendommetje langsheen de gletsjermeren voorbij covadongo. zowel het lago de enol als het nog iets hoger gelegen lago de la ecrina vormen een oase van stille natuurpracht en rust. de co-4 weg erheen is wat bangelijk voor onervaren automobilisten maar een feest voor avontuurlijke motards.
na de 24 kilometers lange wandeling heen en terug over de ruta del cares blijf ik nog even langer in het spoor van de rio cares: ik rij tot hoog in het gebergte naar het piepkleine dorpje sotres. de weg erheen is een heerlijke rijweg die naadloos het grillige verloop van de rio cares volgt en zich steil omhoog een weg baant door hoge rotsen en groene bergflanken, met immer de cares rivier aan zijn zij. het vormt het heerlijke orgelpunt van een zonovergoten dag in het spoor van de rio cares.
enkele sfeerbeelden
  

 


 

 


 


 

  Geen opmerkingen:

Een reactie posten