woensdag 1 juni 2016

picos de europa

de dag starten doen we met een kleine noordelijke lus via ribadesella door de bijzondere grot van cuevona en een halte bij het panoramapunt mirador del fitu. vanop de hoogte van deze mirador kijk je noordwaarts uit op de golf van biskaye en zuid-oostwaarts op picos de europa. het is ochtend en hoewel de wolkensluier het gebergte nog niet helemaal ontstegen is, levert het mirador del fitu beklijvende vergezichten op.
het heeft iets: uitkijken op de robuuste bergketens van picos de europa en vervolgens de motor op om in snelvaart te gaan opzoeken wat je net voorheen met zoveel bewondering en ontzag gadesloeg. de rit vandaag belooft alle goeds wat je van een absolute top-rit mogelijkerwijs verwachten kan: slingeren en scheuren, draaien en keren, over perfecte wegen in een magistraal mooie omgeving. met de desfiladero de la hermida langsheen de rio deva, de kabelbaan in fuente dé, de desfiladero de los beyos langs de rio sella, en al het moois van picos europa dat deze lekkere hoogtepunten met mekaar verbindt, lijkt deze rit volgepropt met bangelijk heerlijke brokken motorplezier.

en de realiteit blijkt niet alle verwachtingen in te lossen, maar ze zelfs te overtreffen. de desfiladero's de la hermida en de los beyos zijn super slingerwegen door canyons langsheen respectievelijk de rio deva en de rio sella die de picos de europa ten oosten en ten westen begrenzen. de panorama's vanop de hoogvlakte vanuit fuente dé zijnadembenemend. en eigenlijk geldt dat voor het ganse natuurpark picos de europa. met deze rit hebben we na de covadonga gletsjermeren en de epische trektocht ruta del cares doorheen het hart van de picos gisteren, het picos-plaatje voltooid. deze bergketen kan de vergelijking met elk hooggebergte moeiteloos doorstaan; meer zelfs, van de kaukasus tot de dolomieten, van de alpen tot de pyreneeën: weinig regio's kunnen tippen aan de natuurpracht en het rijplezier in picos de europa. tel daar de uitmuntende prestatie van de weergoden bij deze voorbije twee dagen en je weet waarom wij hier met een smoelbrede glimlach door elke bocht glijden ;-)
enkele sfeerbeelden 

 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten