woensdag 4 juni 2014

Rit 4: Monte Antico - Pienza: viva Val d’Orcia (03.06.2014)

Onder een blakende zon schuiven we bij het krieken van de dag aan voor het ontbijt op het geweldige terras van Agriturismo Piatana. Het ontbijt doorstaat moeiteloos de vergelijking met onze begeesterende ervaringen van daags voordien en dus vertrekken we met serieuze vertraging aan onze rit naar de oude vulkaan Monte Amiata en door de Val d’Orcia, op weg naar Pienza.

Breakfast with a view: de oude vulkaan Monte Amiata op de achtergrond .... 
Na het vertrek in het afgelegen Agriturismo Piatana moeten we 5 tot 10 km over zandwegen met losse kiezelstenen die tot overmaat van ramp stijgen en dalen en bij het begin geeft een verkeersbord "serie de curve" aan: een reeks van (onophoudelijke) bochten dus ... Met slippende koppeling en slepende achterrem hobbelen we stapvoets door dit hachelijke parcours.  We zijn opgelucht als we eens asfalt onder ons rubber voelen en nemen ons voor bij onze thuiskomst stante pede een extra ster op te eisen!
Eens op vaste grond slingeren we gezwind richting oude vulkaan
Monte Amiata door immer prachtig landschap.

Onderweg naar de oude vulkaan Monte Amiata
Het is weer meer heet dan warm in Toscane vandaag maar de oude vulkaan brengt afkoeling; de beklimming loopt door dichte bossen vol bomen die een pantser vormen tegen de zonnestralen.  De jas gaat weer dicht en het gas weer open; vandaag is er immers geen Nationale feestdag in Italië en dus hebben we de oude vulkaan Monte Amiata helemaal voor ons alleen....

Monte Amiata

Aan de voet van de Monte Amiata
Na de beklimming en afdaling van de Monte Amiata maken we een lange lus in het dal rond de oude vulkaan en houden we halt in San Filippo waar het water uit deze berg een natuurlijk thermen vormen. Mensen van heinde en ver baden hier om het heelkundige effect van het vulkaanwater dat een indringende zwavelgeur verspreidt.

Natuurlijke thermen uit de Monte Amiata in San Filippo
Van de oude vulkaan Monte Amiata keren we Noordwaarts via San Quirco d’Orcia naar het Renaissance stadje Pienza, door de Val d’Orcia. Is Toscane beroemd en geliefd om z’n befaamde cultuurhistorische mooie steden als Firenze,  Sienna, Lucca en andere, dan schuilt de ware schoonheid van deze regio in de landschappen die deze steden met mekaar verbindt. Zozeer we ook gecharmeerd raakten - terecht - van de Val de Cecina op weg naar Volterra eergisteren en de Chianti-route gisteren, niks kan allicht de vergelijking doorstaan met de Val d’Orcia, een van de absoluut allermooiste streken van dit continent. Haast na elke van de ontelbare bochten door dit betoverende landschap kan je een beklijvend plaatje schieten. Omdzt één beeld meer zegt dan duizend woorden gaan we ons niet uitsloven in lyrische krachtpatserij maar beperken we ons tot deze paar parels ...

Val d’Orcia

Val d’Orcia

Val d’Orcia

Val d’Orcia

We bereiken Pienza, onze eindbestemming voor vandaag. Hier verblijven we in Agriturismo Podere San Gregorio, waar de sympathieke gastvrouw Laura ons rondleidt en wegwijs maakt in de op de boerderij geproduceerde wijnen, olijfolie en andere etenswaren.

Laura voor haar olijfolie


Enkele sfeerbeelden

Paard komt zelf om ontbijt @ Agriturismo Piatana
Monte Amiata

La Dolche Vita @ Agriturismo PiatanaWilly op de Monte Amiata
Monte Amiata
Cotona


Keeping Up Bad Habits ..
Catona

Val d’Orcia


Bagni San Filippo

San Filippo

Val d’Orcia

Val d’Orcia

Val d’Orcia

Kawa @ de Val d’Orcia
Val d’Orcia

Kawa tussen de citroenen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten