vrijdag 3 juni 2016

navarra - aragon

vanuit bakio dalen we aanvankelijk af naar bilbao, op zoek naar nieuw rubber voor de kawa (achterband). een succesverhaal wordt dit allerminst: niet alleen raak ik op weg naar motocicletas bolueta mijn kompaan hugo kwijt in het drukke wespennest bilbao, maar daar aangekomen gooit een electriciteitspanne roet in het eten. en eens die panne verholpen, keren de makke monteurs van bolueta op hun stappen terug door schoorvoetend op te biechten dat ze de michelin pilot 4 niet in huis hebben, tegen onze afspraken in. dan maar op kale bandjes de pyreneëen in...
we volgen de kustlijn oostwaarts tot san sebastian en duiken vervolgens zuidwaarts tot het lieflijke leitza waar we even halt houden voor een koffie en wat water. het is warm en we zijn na het oponthoud in bilbao goed opgeschoten. nu wacht een van de allermooiste doch minst bekende - en daardoor meest desolate - grensoverschrijdende bergpassen in de pyreneeën: de puerto de izpegi. 
vanuit leitza gaat het over doneztebe en aspilcueta dwars doorheen het natuurgebied bertizko jaurerriko parke naturala. de schitterende slingerwegen doorheen het natuurpark gaan naadloos over in de haarspeldbochten van de puerto de izpegi. zo glijden we genietend frankrijk in, via sainte-etienne-de-baïgonny naar saint-jean-pied-de-port. 
van daaruit gaat het zuidwaarts spanje weer in en vervolgens oostwaarts door de pyreneeën van navarra naar het ons bekende aragon (cfr. 2013). langsheen het embalse de yesa bereiken we jaca en houden er halt voor verfrissing. het is warm en de rit is enig mooi maar ook lang en zwaar. we besluiten de extra lus over broto te laten voor wat ze is en keren ter hoogte van sabinanigo noordwaarts tot onze eindbestemming biescas. 
het kleine stadje hoog in het noorden van de aragonese pyreneeën is de tijdelijke thuishaven van vele wintersporters. maar ook in deze vroegzomer ademt biescas gezelligheid en er is keuze zat wat tapas-barretjes en cafeetjes betreft. onze gastvrouw beveelt ons in haar beste spaans casa Aruba aan en dat blijkt een voltreffer ;-) 


enkele sfeerbeelden
 

 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten