woensdag 16 oktober 2019

Glijdend door de Alentejo


Na passages langsheen de ontwapenend mooie Praia's van de Zuid- en Westkust van de Algarve trekken we vandaag vanuit thuishaven Odemira Noord- en Oostwaarts het binnenland van de Alentejo in. Onze kompanen Willy & Herman blazen in dezelfde richting de aftocht: zij maken van de doorsteek naar Alora (Andalusië) een tweedaagse en richten zich vandaag op een eindbestemming net boven Sevilla (halverwege tussen Odemira (Portugal) en Alora (Spanje).

De Alentejo doet in vele opzichten aan Toscane denken. Het glooiende landschap, de olijf- en sobreirobomen als groene bakens te midden de bleke hooivelden, met een vleug magie in de vorm van een penseeltrek oker over het weidse landschap. Alles oogt er zacht en gedoseerd. De zon is mild; ze mokert geen hitte maar masseert liefdevol 25 graden aangename warmte in je huid. De Alentejo is nergens vlak maar piekt op topt evenmin; de lichte heuvels lijken in het landschap gestreeld. Je toert of rijdt niet door deze streek, je glijdt er naadloos doorheen. De Alentejo is zonder meer vintage Toscane, al kan ze in schoonheid de vergelijking met het origineel niet doorstaan. Daar staat tegenover dat de badjas Toerisme aan de Praia's van de Algarve is afgelegd en de weidse pracht hier nog de rust ademt die er zo eigen aan is.

De Alentejo doet in vele opzichten aan Toscane denken


Onze tocht leidt Noordwaarts aanvankelijk tot kustplaats Sines, de geboortestad van Vasco da Gama. Van daaruit trekken we Oostwaarts en houden halt in Santiago de Cacem bij de ruïnes van het kasteel op de top van een heuvel, 15 kilometer landinwaarts van de haven van Sines. De burcht werd in de 8ste tot 10de eeuw gebouwd door Moren. Vandaag doen de tot beschermd monument verklaarde ruïnes dienst als thuishaven voor begraafplaats en park van Santiago de Cacem.
Verder landinwaarts glijden we de Alentejo door tot Beja en maken van daar terug een lus over het gezellige Ourique naar thuishaven Odemira. 

Maar de leukste verrassing van de dag was - zoals dat wel vaker het geval is - de onvoorziene, niet geplande, bonus: Vila Nova de Milfontes, halverwege tussen Odemira en Sines. Onontgonnen gebied voor buitenlandse toeristen, gekoesterde parel onder Portugezen uit de Alentejo regio. Wilde, desolate stranden, een labyrint van nauwe kasseien-steegjes langs betoverend synchrone wit-blauwe gebouwen en prachtige vergezichten over de Rio Mira. Authentiek Portugeser vind je haast niet.

Intussen bereiken ons euforische signalen vanuit Spanje waar twee Lorejassen op hun bestemming zijn gearriveerd. Morgen wacht het weerzien in Alora...

Meeuwen zat aan de vissershaven van Sines
motar rust uit in tuin ;-)
burcht Santiago de Cacem

burcht Santiago de Cacem

burcht Santiago de Cacem


Ourique
We voelden ons meteen thuis in Ourique



Vila Nova de Milfontes

Vila Nova de Milfontes


Vila Nova de Milfontes

Vila Nova de Milfontes

Vila Nova de Milfontes

Vila Nova de Milfontes


Geen opmerkingen:

Een reactie posten