maandag 29 juli 2013

28 juli: van de Verdon door de Provence naar de Ardeche

Afscheid van de Verdon

Vandaag staat een grote oversteek op het programma: we verlaten de Verdon en doorkruisen de vallei van de Mont Ventoux en de Provence om te landen aan het einde van de Gorges d' Ardeche, meer bepaald in Valgorge.


De Mont Ventoux staat bekend als een legendarische killer in wielerland. Wij kiezen echter voor de veel mooiere vallei en glijden in de schaduw van deze bergreus tussen de lavendelvelden en door piepkleine dorpjes Westwaarts. De streekt oogt vredig en van op de moto ruik je de lavendel; vandaag kleurt paars.

De vallei van de Mont Ventoux voorbij komen we in de Provence zoals we die kennen uit boekjes en van postkaarten: schijnbaar oneindig grote glooiende landschappen bezaaid met wijnranken en her en der olijfbomen. Onder een loden zon (38°) en aangejaagd door de stevige mistral scheuren we langs het ene na het andere 'wijnhuis'. We houden halt in het historische Vaison la Romaine om de inwendige mens te versterken en even uit te blazen.


In Pont St. Esprit steken we de Rhone over en een tiental kilometer Noordwaarts duiken we de Gorges d' Ardeche in. Ook deze in de berg gesleten kloof levert adembenemende panorama's en ermee gepaard gaande uren van bewondering op.

Gorges de l' Ardeche


Van hieruit gaat het verder Noordoost-waarts naar het gezellige Valgorge waar we te gast in Auberge Le Romarin; de recent geopende Bed & Breakfast van Pascal, tot voor kort bankdirecteur in het Gentse en thans de overgelukkige uitbater van dit gezellig hotelletje in een van de mooiste streken van Frankrijk. De ontvangst is haast even warm als de tropische temperaturen die ons overdag te beurt vielen.  De gastheer verbroedert met ons als we tot diep in de nacht "de laatste avond samen" met Bart en Willy vieren. Buiten galmt een knetterend onweer tussen de flanken van de ons omringende bergen. De straat staat blank en binnen stroomt de pils, Duvel, Calvados en Cognac in even grote stromen. Heel klein zijn de uurtjes als we ons bed opzoeken - en even klein waren ze vanmorgen bij het ontwaken ...


Enkele sfeerbeelden


Geen opmerkingen:

Een reactie posten