dinsdag 30 juli 2013

29 juli / 2: De Cevennen

Vreemd voel het aan, zo met z'n drieën in plaats van met vijf. Al doen de bossen en bergflanken van de Cevennen nog zo hun uiterste best om in hun sierlijke eenvoud en ontwapenende stilte ons te bekoren en betoveren, het genot heeft vandaag een weemoedig weerhaakje...

En dat heeft zeker niet aan de omgeving gelegen. En al evenmin aan het uitgestippelde parcours.

De groene pracht van de Cevennen
Nog even weemoedig omkijken na ons vertrek in Valgorge...


We verlaten Valgorge en trekken in Loubaresse Zuidwaarts in de richting van de nabij gelegen Cevennen. De smalle weggetjes slingeren schijnbaar vredig Zuidwaaarts maar het onweer van vannacht heeft een hoop grind, gruis en steentjes op het wegdek achtergelaten en het slipgevaar schuilt om elke hoek. We willen vanuit het Noorden naar het pittoreske bergdorpje Thines maar die smalle, steile pas naar beneden in zo mogelijk nog gevaarlijker vandaag en dus besluiten we wijselijk meteen naar Le Vans te rijden. Van daaruit trekken we alsnog naar Thines, zij het vanuit Zuidelijke richting.Op weg naar Thines

Thines is een piepklein bergdorpje tussen Loubaresse en Le Vans, helemaal aan het uiteinde van de Ardeche. De Zuidelijke weg die ernaartoe leidt, loopt langs het riviertje de Thines en levert adembenemende taferelen op; de natuur is er ongerept en prachtig maar de beklimming van het steile slingerpad is een hachelijke onderneming. Traag en uiterst voorzichtig bereiken we veilig en wel onze bestemming en raken we ook weer heelhuids terug in Le Vans.


Van daar bereiken we via de heerlijke slinger-scheur-weg D906 (N106) en langs stadjes als Villefort, Genolhac, Portes en La Grande Combe de Cevennen. Terwijl tussen de rotsen van de Gorges de Cianis alles rood kleurde en door de vallei van de Mont Ventoux de lavendel een penseeltrek paars over het landschap trok, staan de Cevennen voor alle mogelijke schakeringen van groen.Na Cendras kiezen we in La Baume voor de beklimming van de Col d' Uglas over de D160; een smalle weg die grillig en steil door de bossen van de Cvennen slingert en tussen de bomen fenomenale vergezichten oplevert. Toch is het zaak hoofd en zintuigen sterk op de enge weg te focussen want deze ligt bezaaid met ontelbare blinde haarspeldbochten. 


Col d' Uglas


Na de Col d' Uglas daal je af naar St. Jean de Gard van waaruit je via de Corniche des Cevennes heerlijk naar Florac kan scheuren door de prachtige groene natuurlandschappen.

Even voorbij Florac logeren we in Ispagnac, aan de voet ven de rivier de Tarn - onze 'reisgids' voor morgen ...

Enkele sfeerbeelden

St. Jean de Gardblogging ...


Langs de Col d' Uglas

chateau de Portes


Cevennen


Cevennen

Langs de Corniche des Cevennes


Corniche des Cevennes


voetjes verzorgenSt. Jean de Gard

Op weg naar Thines

Thines
Vanuit Thines

@ ThinesThines1 opmerking:

  1. nog eens onze complimenten voor de mooie blog: prachtige sfeerbeelden en zeer poëtisch geschreven!

    BeantwoordenVerwijderen